Η χρήση των φυσικών μέσων είναι απαραίτητη στις περισσότερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, διότι προσφέρουν αναλγησία, μειώνουν το οίδημα, χαλαρώνουν και προετοιμάζουν την τραυματισμένη περιοχή να δεχθεί τις επόμενες θεραπείες. Τα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούμε στο φυσικοθεραπευτήριο μας είναι ο υπέρηχος, το δινόλουτρο,το laser, τo tecar, και η ηλεκτροθεραπεία.

 

TECAR

Η θεραπεία με τη συσκευή Tecar βασίζεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Tecar έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια υψηλής συχνότητας, που μεταδίδεται διαμέσου των ιστών και φτάνει σε βάθος.

 

Θεραπευτικός υπέρηχος

Ο θεραπευτικός υπέρηχος είναι μία συσκευή που εκπέμπει υπερηχητικά κύματα χαμηλής ή υψηλής συχνότητας. Τα υπερηχητικά κύματα δρουν στους εν τω βάθει τραυματισμένους ιστούς και προκαλούν αγγειοδιαστολή, υπεραιμία, αναλγησία, μυοχάλαση των συσπασμένων μυών και αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Ηλεκτοθεραπεία​

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας μέσω του διαδερματικού ηλεκτρικού ερεθισμού (TENS) με ηλεκτρόδια, που χρεισημοποιεί προγραμμάτα υψηλής ή χαμηλής έντασης και συχνότητας. Δημιουργούνται ηλεκτρικοί  παλμοί στην πάσχουσα περιοχή, οι οποίοι μέσω του δέρματος επενεργούν στα νεύρα με στόχο την αναστολή του πόνου. Η ηλεκτροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ηλεκτρόδια αναρρόφησης (βεντούζες) για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Μαγνητικά πεδία

Η μαγνητοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του μαγνητικού πεδίου για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Χρησιμοποιούνται μικροί μαγνήτες που τοποθετούνται στο δέρμα, συνήθως πάνω ή γύρω από την πάσχουσα περιοχή. Ενδείκνυται σε κατάγματα, αρθροπάθειες, φλεβίτιδες, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις. Αντενδείκνυται  όταν υπάρχει καρδιακός βηματοδότης.

 

Laser

H συσκευή Laser εκπέμπει ακτίνες Laser, δηλαδή καθαρό φως, που έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στους ιστούς. Οι ιατρικές συσκευές Laser μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στα χειρουργικά Laser με τα οποία κόβονται ή εξαχνώνονται διάφοροι παθολογικοί ιστοί και στα θεραπευτικά Laser ή χαμηλής ισχύος. Το θεραπευτικό Laser είναι αυτό που χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία. Βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των τραυματισμένων ιστών, στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής καθώς και στην επιτάχυνση της πόρωσης των καταγμάτων.